Zanimivosti

Ogrevanje s kosi lesa za poceni toploto

Pri tem načinu ogrevanja so najbolj pomembne lastnosti posameznih kotlov – na polena.

V Sloveniji je kurilno olje trenutno najdražji vir ogrevanja. V energetskih svetovalnih pisarnah želijo strokovnjaki za ogrevanje takšen način ogrevanja nadomestiti s cenejšim in bolj ekonomičnim. Predvsem so to ljudje, ki dajejo poudarek na prednostih in slabostih ogrevanja na lesno biomaso. Pri tem načinu ogrevanja so najbolj pomembne lastnosti posameznih kotlov – na polena. Tokrat se bomo podrobneje seznanili z inovativno tehniko ogrevanja – s kotlom Herz firestar.

Sprva je potrebno poudariti, da vse Herz ogrevalne naprave zadoščajo visokim okoljskim zahtevam emisijskih predpisov. O tem pričajo številni pečati o kakovosti izdelkov.

Uplinjevalni kotel Herz firestar BioControl oz. Lambda omogočata gospodarno in udobno ogrevanje s poleni z enostavnim in hitrim vžiganjem brez drobnih trsk. Izredno tiho delovanje kotla ponazarja kakovost sestavnih delov naprave. Poglavitne prednosti kotla so ekonomično izgorevanje (zahvaljujoč enostavni dvo-vrtični izgorevalni komori), avtomatsko čiščenje toplotnega izmenjevalnika, konstantno visok izkoristek, enostavno čiščenje pepela izgorevanja ter letečega pepela s sprednje strani, neznatna količina pepela zaradi optimalnega izgorevanja in velika polnilna odprtina za polmetrska polena, ki gorijo do 8 ur pri polni obremenitvi.

Vgrajena lambda sonda, ki ves čas nadzira vrednosti dimnih plinov in se odziva na različno kvaliteto goriva, nam omogoča, da imamo vedno odlične izgorevalne in optimalne emisijske vrednosti. Prav tako uravnava dovajanje primarnega in sekundarnega zraka ter tako vedno doseže optimalno izgorevanje, tudi pri delni obremenitvi.

Za preprečevanje uhajanja dimnih plinov pri odpiranju polnilnih vrat, ventilator posesa dimne pline skozi kanal za odvod dimnih plinov. S tem se prepreči uhajanje dimnih plinov v kotlovnico ter zagotovi varno in enostavno nalaganje polen. Z dvo-vrtično izgorevalno komoro se poveča volumen za optimalno mešanje lesnega plina in kisika iz dovedenega zraka. Plamen se porazdeli v dve komori in zagotavlja visoko učinkovito izgorevanje. Herz firestar ponuja različne možnosti regulacije – BioControl 3000 ali regulacijo Lambda. Z regulacijo BioControl 3000 lahko preko kotla krmilimo ogrevalne kroge, bojlerje, hranilnike toplote ter solarne naprave.

V odvisnosti od trenutne moči inteligentna regulacija uravnava optimalno višino temperature dimnih plinov. Rezultat je zmanjšana poraba kuriva in manjši izpust emisij škodljivih plinov tudi pri različnih kvalitetah kuriva. Podjetje Herz z nenehnimi inovacijami in najnovejšo tehnologijo omogoča, da so njihove naprave na biomaso neprekosljive.

Back to list

Sorodni članki