Zanimivosti

Prezračevanje, zakaj ga potrebujemo?

Ali se dovolj zavedamo negativnih vplivov slabega zraka na naše počutje in zdravje? Se dovolj zavedamo slabe prezračenosti naših prostorov, ko stara dotrajana okna zamenjamo z novimi, energijsko učinkovitejšimi in precej bolj zrakotesnimi? In ali bomo dnevno upoštevali pravilnik o priporočenem prezračevanju? Prav na slednje vprašanje se največkrat pozablja oziroma velikokrat nam čas tega ne dopušča, saj nimamo možnosti odpirati okna vsako uro (za 5 min) ali vsaki dve uri (za 10 min). Ko gremo spat ali so zunaj precej neugodne temperature pod 0°C, te možnosti sploh nimamo in se lahko tolažimo le z delno odprtim oknom, kar ni nič boljše kot staro »puščajoče« okno ali pa se sprijaznimo s slabšo kvaliteto zraka in ga pustimo zaprtega. Povišana koncentracija ogljikovega dioksida in zmanjšana koncentracija kisika vplivata, da se slabo odpočijemo, da se zbujamo nenaspani, imamo težave s koncentracijo in še bi lahko naštevali. Prav tako se v zaprtih prostorih vse bolj kopiči vlaga, ki vpliva na razvoj zidne plesni, katera ima škodljiv vpliv na naša dihala.

Rekuperatorji so prezračevalne naprave in srce vsakega prezračevalnega sistema z vgrajenim zračnim prenosnikom toplote s katerim Rekuperatorji so prezračevalne naprave in srce vsakega prezračevalnega sistema z vgrajenim zračnim prenosnikom toplote s katerim zmanjšamo energijske prezračevalne izgube na minimum. Z odvajanjem viškov vlage, vonjav, škodljivih snovi in CO2 ter dovodom svežega zraka bogatega s kisikom je prezračevalna naprava v prvi vrsti namenjena zagotavljanju kvalitetnega bivalnega okolja. Prezračevalna naprava dovaja sveži filtriran zunanji zrak v čiste prostore stanovanja (spalnica, dnevna soba, otroške sobe, …) in iz obremenjenih prostorov (kuhinja, WC, kopalnica, pralnica, …) istočasno odvaja z vlago in vonjavami obremenjen zrak z višjo vsebnostjo CO2. Ventilatorja peljeta zrak skozi toplotni izmenjevalec, kjer se obremenjen zrak na eni strani lamele in svež zrak na drugi strani lamele srečujeta na veliki površini. Brez vsakršnega mešanja obremenjenega in svežega zraka in brez večjih temperaturnih izgub ohranjamo v objektu prijetno bivalno temperaturo. V poletnem času na ta način ohranjamo v objektu hlad, v zimskem času pa toploto. Toplotni izmenjevalec ima zelo veliko površino, zato se v prezračevanih prostorih ohranja tudi čez 90 % energije (odvisno o prezračevalne stopnje in modela rekuperatorja).

Danes najdemo na trgu množično ponudbo različnih sistemov za prisilno prezračevanje, zato naj bo vaše vodilo pri izbiri ustreznega sistema za vaš dom kvaliteta, zanesljivost delovanja, dostopnost sestavnih delov in dolgoletna tradicija proizvajalca. Samo kvaliteten sistem, ki bo zanesljivo obratoval in vas ob tem ne bo motil, bo dosegel izpolnitev vaših pričakovanj!

Back to list

Sorodni članki