Zanimivosti

Z lesno biomaso kurimo ceneje

Z lesno biomaso kurimo ceneje

Ogrevanje z lesom ne pomeni več zgodnjega vstajanja v ledeno jutro in trdega dela s sekiro in žago. Če bo pri sosedu namesto cisterne s kurilnim oljem stal silos-tovornjak veste, da je vaš sosed prešel na sodobno ogrevanje z lesom. Kakor ogrevanje s kurilnim oljem delujejo kotli na pelete udobno in samodejno ter privarčujejo zajeten del vašega težko prisluženega denarja. Zagotovo lahko rečemo, da je posel s peleti v razcvetu, kajti po kotlih na pelete je zares veliko povpraševanje.

Pelete bi lahko definirali kot sodobno obliko biomase v obliki tablet premera 4 do 10 mm in dolžine do maksimalno 40 mm. Proizvodnja lesenih peletov mora ustrezati določenim standardom, ki so v Republiki Sloveniji oziroma Evropi navedeni pod DIN 51731. Za pelete, katere izdelujejo pod visokimi tlaki, uporabljajo večinoma odpadne proizvode lesne industrije kot je npr. žagovina. Proizvodnja peletov je sestavljena iz procesov mletja, sušenja, peletiranja, hlajenja, ločevanja in shranjevanja. Neobdelan les (obdelan oz. barvan les je neuporaben za proizvodnjo peletov) se zmelje v majhne in enotne delce ter se osuši na 8 do 10% vlažnost. To omogoča visok izkoristek pri izgorevanju. Suhi les se izteka v pelete z uporabo peletirnih mlinov in suhe pare. Lignin v lesu deluje kot vezivo, saj se v procesu peletiranja zmehča. Nato jih z zrakom ohladijo, s tem jih stabilizirajo, otrdijo in oblikujejo v pelete.
Približno šest kvadratnih metrov velik suh prostor ob kotlovnici je idealno skladišče za shranjevanje peletov.

Olje in plin sta iz meseca v mesec dražja, zato so kotli na pelete zagotovo primerljiva in sodobna rešitev ogrevanja na les. Peleti so čista biomasa in pri izgorevanju izločijo 11 do 15 krat manj CO2 v primerjavi z ogrevanjem na olje ali plin. Na Švedskem, v Avstriji in Nemčiji so kotli na pelete že popolnoma osvojili trg, medtem ko v Sloveniji šele dosegajo prave razsežnosti. Razlog za to tiči med drugim predvsem v tem, da so kotli na pelete tehnološko dovršeni in jih tudi po stopnji udobja ogrevanja lahko mirno primerjamo s kotli na olje ali plin.

Kotli na pelete dosegajo zelo visoke izkoristke, od 85% pa vse do 97%. Za nekatere kotle pa lahko tudi zaprosimo za pridobitev subvencije s strani eko sklada.

Cena ogrevanja z lesnimi peleti

Cene lesnih peletov se gibljejo od cca. 190 do 250€ za tono. Cene se spreminjajo glede na povpraševanje, zato je povsem upravičeno vprašanje kako se bodo le-te spreminjale v prihodnosti. Zaradi velike konkurence med ponudniki peletov se cene ne bi smele drastično poviševati. Pri današnjih cenah za liter kurilnega olja (1,026€), prihranimo z ogrevanjem na pelete napram kurilnemu olju od 40 do 50%. Kurilna vrednost kilograma peletov znaša približno polovico kurilne vrednosti kurilnega olja, torej potrebujemo približno 2kg peletov za 1l kurilnega olja.
Z uporabo kotlov na pelete si zagotovimo ugodnejše in okolju prijaznejše ogrevanje z visokim izkoristkom izgorevanja.

Viri

– https://lab.fs.unilj.si/opet/knjiznica/proizvodnja_peletov_v_sloveniji.pdf
– focus.de
– ferroli.it

Back to list