uvodna stran     pišite nam     kazalo strani
O podjetju Prodajni program Katalog izdelkov Ceniki Zanimivosti Navodila Zaposlitev Nepremičnine Kontakt
THS d.o.o.
Zagrebška cesta 28
2000 Maribor
Slovenija

Tel.: +386 2 4624 810
Fax.: +386 2 4624 813

Email: info@ths.si

Zanimivosti
Kopalniški radiatorji Austria Email

Austria Email kopalniški radiator kot nalašč za vas - kjer lepota izpolnjuje praktičnost.

RADSON radiatorji

Radson radiatorji so okolju prijazni in so do 99% reciklažni.

Ogrevanje s kosi lesa za poceni toploto

Pri tem načinu ogrevanja so najbolj pomembne lastnosti posameznih kotlov - na polena.

Zanimivosti

Vodovodne instalacije

Uporabnost vode je mnogostranska. Poleg pitja in priprave hrane jo uporabljamo za osebno higieno, pranje, čiščenje, zalivanje.

 

Vodovodne instalacije

 
 

LASTNOSTI VODE        

          

 več o proizvajalcih vodovodne instalacije 

 

Uporabnost vode je mnogostranska. Poleg pitja in priprave h rane jo uporabljamo za osebno higieno, pranje, čiščenje, zalivanje. Prav vsestranska uporabnost pogojuje dejstvo da je poraba vode je poraba vode v gospodinjstvih relativno velika in znaša povprečno od 150 do 250  litrov na osebo, in od tega zaužijemo le  2  do  4  litre, vse ostalo pa porabimo za v ostale namene. Tudi tista voda ki jo uporabljamo za pripravo hrane, osebno higieno in pranje perila mora biti higiensko neoporečna. Zato je pomembno da z vodovodno inštalacijo zagotovimo ohranitev njene kakovosti. Poleg te osnovne naloge vodovodne inštalacije moramo upoštevati še nekatere druge vidike, kot so npr. vpliv sestavin vode na naprave ( raztopljene mineralne snovi in prisotnost klora ) estetski  zgled (način in vrsta vodenja napeljave). Vsako izpustno mesto inštalacije pa potrebuje tudi odvod vode- odtok. Za to vrsto inštalacije pa veljajo podobne zahteve kot za vodovodno napeljavo ,le da je voda onesnažena.

 
 
 

VODOVODNA INSTALACIJA
 

Pred začetkom gradnje moramo izdelati dober načrt. Osnovno pravilo pri razporeditvi prostorov naj bo da se sanitarni prostori nahajajo vertikalno oz horizontalno ob kuhinji. Oz. pralnici kar pomeni manj vodov in krajše razdalje, in manj porabljenega materiala.

Krajše razdalje in manj spojev zagotavljajo zanesljivejše delovanje sistema, pa tudi poznejši posegi in popravila so enostavnejši. Združevanje sanitarnih objektov tudi zmanjšuje širjenje zvokov po objektu. Za preprečevanje nastanka in širjenja zvoka  zaradi uporabe vodovodne inštalacije pa moramo upoštevati naslednje:

- inštalacija na bo ustrezno dimenzionirana in z čim manj spremembami smeri, 

- cevi naj bodo pritrjene na masivne zidove,

- pritrdilni element cevi na ima elastičen vmesni del, ki preprečuje prenos vibracij na zid,

- cevi naj bodo izolirane z lahkim, elastičnim izolacijskim materialom…

 

 

 

MATERIALI VODOVODNIH CEVI

 

Za vodovodno inštalacijo so dolgo časa uporabljali vroče cinkane železne cevi. Zaradi določenih prednosti pa jih izpodrivajo cevi

iz umetnih mas (REHAU, HENCO, TOTRA cevi…).

Prednosti teh cevi so predvsem:

 

- v dolgi življenjski dobi (50 let),

 

- niso podvržene koroziji

 

- prenašajo temperaturne obremenitve do 95 stopinj, kratkotrajno do 110

 

- slabše prenašajo šume,

 

- na stenah se ne nabirajo usedline.

 

 

 

 

ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTNE PITNE VODE

 

V gospodinjstvu najpogosteje uporabljamo kombinacije ćistilnih filtrov iz aktivnega oglja in mehanskih        filtrov. Prvi je namenjen absorbciji organskih spojin.

REGULATOR TLAKA

 

Regulator tlaka ali zmanjševalec tlaka zniža tlak razvodnega omrežja na nižjo, nastavljeno in konstantno vrednost. Območje nastavitve tlaka s tlačnim regulatorjem je med 1,5  in 6 bari.

Običajni vodovodni tlak v  javnem omrežju je relativno visok tudi nad 8 bari. Pri tem prihaja do puščanja vode na varnostnem ventilu, povzroči pa tudi večjo šumnost izpustnih armatur in  vodovodnih inštalacij. Z vgradnjo regulatorja tlaka pa zagotovimo stalen in konstanten tlak.

 

 

 

 

 

ODTOČNA INŠTALACIJA

 
 - enostavno spajanje
 - obstojne so na večje temperature

 - odporne na korozijo in kemikalije   

 - so istih dimenzij kot predhodne instalacije

 

 


Hkrati s razvodom tople in mrzle vode moramo predvideti odtočno inštalacijo. Pri načrtovanju vodenja odtočnih cevi veljajo podobna pravila kot pri vodovodni inštalaciji.

Razdalje zbiralnih vodov in priključkov do vertikalnega voda naj bodo čim krajše. S tem je  zmanjšana možnost zastajanja odplak. Vsak element – odtok mora biti opremljen s smradno

zaporo – sifonom nameščenim neposredno za sanitarnim elementom.

  

 

 

 

 

 

Zaradi hrupa odtokov se v zadnjem času vse bolj uporabljajo zvočno izolirane cevi znamke REHAU . Z uporabo le teh brezšumnih cevi dosežemo da je nivo hrupa znatno manjši od standardnih  cevi in je skoraj neslišen.
Prednosti REHAU brezšumnih cevi:
- izpolnjujejo zahteve proti zaščiti od hrupa po standardu DIN 4109
- z koriščenjem posebne patentirane tehnike zmanjšajo hrup, ki se širi po ceveh skozi zrak.
- dimenzije so enake kot standardne cevi.
- optimalna teža cevi.

 

 

Eden izmed najnevarnejših onesnaženj pitne vode pa je pojav bakterije LEGIONELE, kateri je dom prav v toplovodnih zbiralnikihpovečana nevarnost pojava legionele je pri daljšem vzdrževanju tople vode v hranilnikih in instalacijah. Hygienik IDM zbiralnik nudi rešitev za to težavo.

Hygienik je plastni zbiralnik pri katerem se ogreje zgornji predel, ki je nato na voljo za ogrevanje potrošne vode. Tako je potrošna voda vedno sveža in higiensko čista.

Za čiščenje vode pa poznamo še postopek magnetnega kondicioniranja, ki je namenjen izločanju vodnega kamna, pri čemer voda obdrži koristne minerale.

 

 

 

 

Voda s seboj prinaša veliko netopnih delcev. To so predvsem pesek , delci rje in delci izločenega vodnega kamna. Ti povzročajo poškodbe predvsem na priključenih napravah kot so poškodbe tesnil in gibljivih delov armatur. Večino nečistoč lahko iz vode spravimo s filtrom, ki ga namestimo pri vstopu vode v hišno inštalacijo takoj za vodovodnim števcem.

Za zagotavljanje čiste pitne vode pa je potrebna namestitev posebnih čistilnih filtrov.

 

 Pripravil: ARIH Danijel

 
                                O podjetju Prodajni program Katalog izdelkov CenikNepremičnine Kontakt Zaposlitev